mandag 12. oktober 2015

Hvordan finne frem i skribentjungelen?

Kjære leser!

En annen blogger foreslo for en liten stund siden at jeg kanskje kunne lage et innlegg om hvordan du kan finne frem i jungelen av skrivemuligheter, skrivetips og slikt. Jeg lagde derfor et slikt innlegg til min personlige blogg, men det passer så godt her på ULFF-blogger, at jeg må nesten gjenta det her. Jeg tar også med skrivekonkurranser i dette temaet.


Jeg bruker ofte en del tid på å lete frem slike ting, nesten uten at jeg tenker så mye over det, fordi jeg har drevet med skribentting så lenge, jeg er stadig nysgjerrig på slikt. Både i forhold til egen skriving og i forbindelse med Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF).


Følg med på relevante sosiale medier!
Det viktigste synes jeg er å være tilstede på kanaler som sprer slik informasjon. Hvis du har en Facebook-profil, så ville jeg funnet Facebook-sidene til alle de forlagene og skrivesteder du er interessert i.

Forlagene legger ofte ut informasjon når det skjer noe hos dem iht. skrivekurs, forfatter-foredrag, skrivekonkurranser og så videre. Jeg har vært på noen slike kurs, og har fortalt om det på bloggen også. 


 Det fins også
skrivekurs som går over flere kvelder, enten to kvelder på rad, som noen av oss i styret i ULFF var på for en stund siden på Litteraturhuset i Oslo, eller kanskje for eksempel hver mandagskveld i fem uker. Slikt kan du sikkert finne på litteraturhus andre steder også.

Jeg har vært på skrivekurs både på Litteraturhuset og kurs arrangert av forlag. Men for all del; Jeg synes også jeg har fått mye ut av å gå på kortere foredrag om skriving også, ofte holdt av eller for forfattere, som gjerne håper på at du samtidig vil bli inspirert til å kjøpe boka deres, men det kan gjerne være et pluss, og å lese boken føles i noen tilfeller som en slags forlengelse av selve foredraget!

Noen foredrag er gratis, noen skrivekurs koster litt, og mange kurs og foredrag trenger en påmelding innen en oppgitt dato. Skrivekursprisen inkluderer kanskje et lett måltid eller et glass vin, og det er hyggelig på kurs som varer tre-fire timer om gangen, etter som man da rekker å gå litt i dybden på temaet.


Søk på internett!
Jeg vil anbefale å google stikkord som skrivekonkurranse, novellekonkurranse, diktkonkurranse, skrivekurs, skrivegruppe, skribentfellesskap, skribentmiljø, skribentforening, skrivetips. Og så videre. Det er blitt sånn på Google mener jeg å huske, at du kan velge å bli varslet når det kommer nyheter innen for eksempel skrivekonkurranse. Du kan også søke etter slike stikkord og emner på Twitter og sikkert i andre sosiale medier også.

Du kan også søke etter bøker for skribenter, enten i Google, eller at du går inn på
Bokklubben sine nettsider, eller andre bokutsalg og foretar et søk der. Eller du kan følge skribentblogger som du også finner mange av på internett. I fjor var noen av oss i ULFF på et bloggkurs med Otters, det var også veldig nyttig. Sjekk også ut litteraturmagasinet Stemmer.

Jeg vil også nevne bibliotekene. Jeg har vært på flere forfatterforedrag på biblioteker, både på
Deichmanske bibliotek på Bøler, på Deichmanske bibliotek på Stovner og på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo. Jeg har faktisk holdt et foredrag selv også, på Bøler bibliotek, for flere år siden.

Og til slutt; Glem ikke antologiene! Noen forlag har sin egen debutantantologi. Noen skrivegrupper utgir også antologier, slik også ULFF gjorde for noen år siden da vi utga juleantologien Desember. Søk etter antologi, kanskje noen som allerede er i gang med å lage en bok med flere ulike tekster og forfattere er på jakt etter nettopp en novelle eller et dikt med et tema som du akkurat har laget en tekst om?

Jeg har kun lenket til de konkrete forslagene, søkene må du nesten foreta selv :-) Jeg har kun med informasjon innenfor Norge, og som jeg bruker selv. Det fins selvsagt mye mer. Let og finn!
 


Likte du dette blogginnlegget? Del det gjerne med andre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar