torsdag 12. mars 2015

Kan man publisere hva som helst?

De siste dagene har det blitt mest oppdatering av nettsiden til Unge Lovende Forfatteres Forening (ULFF). Med innsendte tekster, og kommunikasjon med innsenderne pr. mail. Det er veldig gøy at de som sender inn varierer så mye i både sjanger, temaer og innsendernes alder! Det både inspirerer og utfordrer, ja det er kjempespennende. Jeg vet jo aldri hva som kommer! Det er også veldig artig å se når en person som vanligvis holder seg til en sjanger, som for eksempel dikt, kaster seg utpå og plutselig avanserer og utfordrer seg selv med for eksempel en novelle, et kåseri eller en artikkel.

På spørsmål om jeg leser alle tekster før de legges på nett, er svaret ubetinget ja. For det første må jeg vite hva teksten handler om for å kunne svare medlemmet skikkelig og det skal se ut som jeg vet hva jeg snakker om. For det andre for å kvalitetsjekke litt, både mot skrivefeil, men også fordi jeg som redaktør må kunne stå for det jeg legger ut. Altså, tekster skrevet av medlemmer er jo deres eget verk selvsagt, men dersom det kommer en tekst som av en eller grunn kan oppfattes som enten sjenerende, rasistisk eller truende, eller ren reklame for noe spesielt. Men også tekster som forteller noe om andre personer og derfor går utover personvernet, må jeg reagere med å gi en tilbakemelding på hvorfor jeg ikke legger den ut slik den er, og tro meg, jeg har hatt et par sånne situasjoner. Da må innsenderen enten skrive om deler av historien, eller vi dropper å publisere den i det hele tatt. Når man skriver om andre personer bør det være offentlige personer som dermed er vant til å bli skrevet om, eller man bør ha tillatelse fra den det gjelder. Det man kan gjøre for å sikre seg på dette punktet, er å bruke historien men omskrive den, og endre vedkommende sitt navn og omstendigheter i teksten sånn at folk ikke skjønner at det er den saken det fortelles om.

Noen av de mest konkrete rådene jeg har gitt innsenderne i ULFF når det gjelder selve innsendingen av tekst, er for det første å sjekke hele teksten med stavekontroll før man sender den inn. Da får man ofte en oversikt over ord som er stavet feil, eller ord som er litt under tvil, som også kan være lurt å se litt nærmere på. Et annet råd er å være sikker på at teksten faktisk er ferdig, og at du faktisk vil se den på trykk. Det er flere som har kommet i ettertid og bedt meg trekke teksten tilbake, eller sendt inn nye versjoner opptil flere ganger.


Rådene jeg har gitt har gjerne sammenheng med at navn skal skrives med stor bokstav, for eksempel er det flere som slurver med dette når det gjelder Facebook og Twitter. I tekster du skal publisere er det også lurt å skrive hele ordet, og ikke forkortelser. Skriv aller helst "for eksempel", ikke "f.eks." Det passer veldig godt med forkortelser i små tekster som mobilmeldinger og eventuelt i mail, men ofte ser tekster bedre ut om ordene skrives fullt ut.

De rådene jeg har gitt her var med tanke på hovednettsiden til ULFF og innsending av tekster til den, men mye av dette er det lurt å tenke gjennom på for eksempel blogg og generell skriving. Tenk gjerne gjennom det om du vil publisere på ULFF-blogger også!


Har du noen mening om dette temaet?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar